How to setup and test

Moderator: flatmax

stupid.stupido
Posts: 3
Joined: Fri Dec 01, 2017 1:09 am

Re: How to setup and test

Post by stupid.stupido » Fri Dec 01, 2017 7:03 am

Hello

I tried to install the soundcard manually, because I couldnt get the .deb file working. See my previous post.

I took the steps for manual setup and dmesg :

Code: Select all

dmesg | grep audio 
returns nothing

Code: Select all

alsamixer 
shows the wrong card:
Unbenannt.JPG
Unbenannt.JPG (78.22 KiB) Viewed 3339 times

Code: Select all

aplay -l 
shows

Code: Select all

aplay: device_list:272: no soundcards found...
im using rpi3b on archlinux

should it work on fresh installed archlinux with nothing installed except debtap and gcc?

flatmax
Posts: 602
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: How to setup and test

Post by flatmax » Thu Dec 07, 2017 1:13 pm

This shows you don't have any sound cards installed.

I think the first thing is to go back to trying to install using the deb package.
Once you have downloaded it - to install from the command line do the following :

Code: Select all

tar zxpvf audio.injector.scripts_0.1-1_all.deb.tar.gz
Then to install the package, do :

Code: Select all

dpkg -i audio.injector.scripts_0.1-1_all.deb
Finally do the installation :

Code: Select all

audioInjector-setup.sh
Checkout the next kickstarter campaign - the Ultra 2 : https://kck.st/2xwM3DL
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

vespermems
Posts: 1
Joined: Tue Dec 12, 2017 10:56 am

recording faint with in-built electret microphone

Post by vespermems » Tue Dec 12, 2017 11:09 am

Dear support, I have setup according to instructions on this forum to use mic input (with mic boost of 20 dB). Recording seems to work fine, but when I playback using aplay, the recording is very faint, using headphone output. Are there other setting to record off the on-board mic. Also , where is the mic located on the board.

Thanks

flatmax
Posts: 602
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: How to setup and test

Post by flatmax » Mon Dec 18, 2017 7:20 pm

Which board are you using ?
Is it possible to post in an image ?

thanks
Matt
Checkout the next kickstarter campaign - the Ultra 2 : https://kck.st/2xwM3DL
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

egmontr
Posts: 2
Joined: Sat Dec 23, 2017 11:25 pm

Re: How to setup and test

Post by egmontr » Sat Dec 23, 2017 11:32 pm

Hi Matt,

Where can I find a manual / tutorial? I am sorry but I can´t find it!

Best regards
Egmont

egmontr
Posts: 2
Joined: Sat Dec 23, 2017 11:25 pm

Re: How to setup and test

Post by egmontr » Sun Dec 24, 2017 12:57 am

Hi Matt,

sorry to ask you, but where can I finad a manual/tutorial?

Best regards
Egmont

mario
Posts: 1
Joined: Fri Dec 29, 2017 8:39 pm

Re: How to setup and test

Post by mario » Fri Dec 29, 2017 9:28 pm

Hello,

I'm not a linux expert but I had no problems installing the soundcard; anyway I had the "famous" problem of sound going only through HDMI.
After some search I've found an explanation for my problem and maybe this can be useful for other users.
This is the interesting article: https://www.raspberrypi.org/documentation/usage/audio/
and this was the very important concept (that I didn't know):
"Note that omxplayer doesn't use ALSA and so ignores the audio configuration set by raspi-config or amixer"
This was the reason why aplay was working but the omxplayer was always playing through HDMI.
It's possible to force output over the headphone jack with:
omxplayer -o local example.mp3

I don't know if this a solution for other people but it gave me an explanation to an apparent mistery

Mario

turboatti
Posts: 1
Joined: Tue Jan 09, 2018 5:02 am

Re: How to setup and test

Post by turboatti » Tue Jan 09, 2018 5:15 am

Hello!

I 've some problems to setup the stereo card.

I've the following software and hardware:
-raspberry pi 3 model b
-7" lcd touchscreen (connected via GPIO)
-AudioInjector AIH v1.5 (via GPIO)
-Raspian noobs 2.4.5 with the latest kernel update

I've done the install as you said as manually as automatically...

If I try to open the alsa mixer or command aplay -l

"alsactl: load state:1735 No sound cards found"

What way should I go forward to solve my problems?

Thanks in advance!

customcables067
Posts: 5
Joined: Thu Jan 11, 2018 3:37 pm

Re: How to setup and test

Post by customcables067 » Fri Jan 12, 2018 8:32 am

Hoping for some help with setup. I've installed and configured according to the manual steps listed on page 1...

[ 3.662217] audioinjector-stereo soc:sound: ASoC: CPU DAI (null) not register ed - will retry
[ 3.662232] audioinjector-stereo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-51 7)
[ 3.671883] audioinjector-stereo soc:sound: ASoC: CODEC DAI wm8731-hifi not r egistered - will retry
[ 3.671895] audioinjector-stereo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-51 7)
[ 4.040499] audioinjector-stereo soc:sound: ASoC: CODEC DAI wm8731-hifi not r egistered - will retry
[ 4.040508] audioinjector-stereo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-51 7)
[ 4.045739] audioinjector-stereo soc:sound: ASoC: CODEC DAI wm8731-hifi not r egistered - will retry
[ 4.045747] audioinjector-stereo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-51 7)
[ 4.871507] audioinjector-stereo soc:sound: wm8731-hifi <-> 3f203000.i2s mapp ing ok

but...

arecord: device_list:268: no soundcards found...


Help?

pzaremba
Posts: 1
Joined: Sun Jan 14, 2018 9:01 pm

Re: How to setup and test

Post by pzaremba » Sun Jan 14, 2018 9:07 pm

Hi,

Just checking in. Got a flatmax stereo for Pi for Christmas and just got it up and running with my RPi 3B with a fresh load of Raspbian Stretch.

audio_injector_test.jpg
audio_injector_test.jpg (69.82 KiB) Viewed 3115 times

Looking at a nice spectrogram of the 10 kHz pulsing test loopback tone. No sweat, super easy.

Granted, I am a fairly advanced Linux and RPi user...so...someone who is coming in fresh expecting plug and play might have a litter tougher time with it.

I even convinced my buddy to pick one up.

Tt's up and running, and now it's time to play with it! We are working on audio processing tools and this is going to be an excellent addition to our kit.

Thanks.

-p

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest