To anyone having issues with WiFi and this board...

Moderator: flatmax

Post Reply
moggyd
Posts: 22
Joined: Wed Jul 05, 2017 5:09 pm

To anyone having issues with WiFi and this board...

Post by moggyd » Mon Nov 06, 2017 12:19 am

I've played around with this and whether you have WiFi issues or not depends on which WifFi channel you are using. I haven't tested all of them but channels 9, 10 and 11 cause issues, channels 1 and 6 are fine.

To find channel do 'sudo iwlist wlan0 scan'
Search the output for your wireless network. You should see something like this:

Cell 03 - Address: XX:XX:XX:XX:XX:XX
Channel:9
Frequency:2.452 GHz (Channel 9)
Quality=61/70 Signal level=-49 dBm
Encryption key:on
ESSID:"MY_SSID"

I suspect that when the WiFi frequency is above a certain number, interference from some component on the board (presumably the clock oscillators) causes interference. Channel 1 is at 2.412GHz so is fine. Channel 6 at 2.437 GHz is still OK but channel 9 at 2.452 GHz causes issues.

So to fix there are 2 choices:
1. Log into your wireless router and change the channel to 6 or below. Channels 7 and 8 might work - I haven't tested them.
2. Use a 40pin ribbon cable or similar to relocate the board a few cms away from the Pi. This works jut fine for me.

moggyd
Posts: 22
Joined: Wed Jul 05, 2017 5:09 pm

Re: To anyone having issues with WiFi and this board...

Post by moggyd » Tue Nov 14, 2017 1:05 am

As a follow up I cannot really recommend anyhting other than changing your WiFi channel. Running from a ribbon cable more or less works but there are still performance issued.

I can confirm that channel 8 is OK for me so channel 7 should be too.

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: To anyone having issues with WiFi and this board...

Post by flatmax » Thu Nov 16, 2017 8:36 pm

Thanks for the information - interesting that it seems to be interacting with a particular wifi channel.

Matt
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

jessecobra
Posts: 14
Joined: Tue Oct 31, 2017 3:53 pm

Re: To anyone having issues with WiFi and this board...

Post by jessecobra » Tue Nov 21, 2017 6:27 am

Anyone tried using alternative mounting positions.

I am having no WiFi issues over here, but I have mine soldered differently than most! ;)

https://www.dropbox.com/s/o6p9ddgl3jbth ... 115733.jpg

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: To anyone having issues with WiFi and this board...

Post by flatmax » Fri Nov 24, 2017 8:27 am

Nice trick !

It must be the solid ground plane on the card which interferes with the Wifi.

Matt
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests