Octo fails to register with current 4.19.25 kernel

Moderator: flatmax

Post Reply
nettings
Posts: 20
Joined: Sat Sep 23, 2017 7:31 am

Octo fails to register with current 4.19.25 kernel

Post by nettings » Sat Mar 02, 2019 11:47 pm

Hi *,


I'm testing an Octo rev. 1.16 with RCA boards v. 1.6, using the manual setup method. Base system is Raspbian Stretch, updated today.
rpi-update pulls the 4.19.25 kernel, and it seems there is a problem with setting up the card:

Code: Select all

[    6.981819] audioinjector-octo soc:sound: ASoC: CODEC DAI cs42448 not registered - will retry
[    6.981839] audioinjector-octo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-517)
[    7.635876] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): medianet0: link becomes ready
[    8.541717] audioinjector-octo soc:sound: ASoC: CODEC DAI cs42448 not registered - will retry
[    8.541727] audioinjector-octo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-517)
[   11.587498] random: crng init done
[   11.587509] random: 7 urandom warning(s) missed due to ratelimiting
[  510.464005] audioinjector-octo soc:sound: ASoC: CODEC DAI cs42448 not registered - will retry
[  510.464014] audioinjector-octo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-517)
[  529.333206] audioinjector-octo soc:sound: ASoC: CODEC DAI cs42448 not registered - will retry
[  529.333214] audioinjector-octo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-517)
Those later errors after 510 are me manually rmmoding and modprobing the module, in case there is a race condition early on. No luck, same error. As expected, aplay -L will constitently report "No soundcards found."

Can anybody reproduce this issue? Meanwhile, I'll see how I can downgrade the kernel. What is the last-known-good version that people have been using?

Reading through the forum, this might be related to
viewtopic.php?f=9&t=5493
viewtopic.php?f=9&t=5718

nettings
Posts: 20
Joined: Sat Sep 23, 2017 7:31 am

Re: Octo fails to register with current 4.19.25 kernel

Post by nettings » Sun Mar 03, 2019 1:36 am

Turns out that if I remove the entire module stack and reload, the device appears.

Code: Select all

sudo modprobe -r snd_soc_audioinjector_octo_soundcard
sudo modprobe -r snd_soc_cs42xx8_i2c
sudo modprobe -r snd_soc_cs42xx8
sudo modprobe snd_soc_cs42xx8
sudo modprobe snd_soc_cs42xx8_i2c
sudo modprobe snd_soc_audioinjector_octo_soundcard

Code: Select all

[  529.333206] audioinjector-octo soc:sound: ASoC: CODEC DAI cs42448 not registered - will retry
[  529.333214] audioinjector-octo soc:sound: snd_soc_register_card failed (-517)
[ 7423.839738] cs42xx8 1-0048: 1-0048 supply VA not found, using dummy regulator
[ 7423.839778] cs42xx8 1-0048: Linked as a consumer to regulator.0
[ 7423.839785] cs42xx8 1-0048: 1-0048 supply VD not found, using dummy regulator
[ 7423.839815] cs42xx8 1-0048: 1-0048 supply VLS not found, using dummy regulator
[ 7423.839845] cs42xx8 1-0048: 1-0048 supply VLC not found, using dummy regulator
[ 7423.872427] cs42xx8 1-0048: found device, revision 4
[ 7428.143356] audioinjector-octo soc:sound: cs42448 <-> 3f203000.i2s mapping ok
[ 7433.266894] bcm2835-i2s 3f203000.i2s: I2S SYNC error!
[ 7433.276734] bcm2835-i2s 3f203000.i2s: I2S SYNC error!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest