Permission issue?

Moderator: flatmax

Post Reply
nik
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 9:02 pm

Permission issue?

Post by nik » Thu Apr 27, 2017 9:27 pm

I made a fresh install with Raspbian Jessie and followed the setup-guide. Kernel is now 4.9.24-v7+. (rpi3)

Test without .asoundrc:
Logged in via ssh as user, command "speaker-test -c8" work, get sound.

But i get an error, when .asoundrc is added:
ALSA lib pcm_hw.c:1741:(_snd_pcm_hw_open) Unknown field slave
It works with command "sudo speaker-test -c8"

Same behavior with /etc/asound.conf instead of .asoundrc.
User is member of the audio-group.

Suggestions?

Regards Nik

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Permission issue?

Post by flatmax » Fri Apr 28, 2017 6:16 am

oh ok, sounds like a .asoundrc bug, but can't be sure.

Can I please ask how you generated the .asoundrc file ? Do I need to fix a bug my end ? Can you please post your .asoundrc file here so I can check it ?

I have checked the .asoundrc file from the automated setup system with command line applications (aplay and arecord) for 8 channels and less of audio. I have also checked the .asoundrc file with the application audacity running only stereo. Some may not know that audacity is a GUI based audio recording and editing software. Audacity isn't as full fledged as some DAW softwares, but good for some use cases.

thanks
Matt
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

nik
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 9:02 pm

Re: Permission issue?

Post by nik » Fri Apr 28, 2017 7:12 am

Hi Matt,

here the .asoundrc

Code: Select all

pcm.!default {
#       type hw
#       card 0
        type hw
        slave.pcm "anyChannelCount"
}

ctl.!default {
        type hw
        card 0
}

pcm.anyChannelCount {
    type route
    slave.pcm "hw:0"
    slave.channels 8;
    ttable {
           0.0 1
           1.1 1
           2.2 1
           3.3 1
           4.4 1
           5.5 1
           6.6 1
           7.7 1
    }
}

ctl.anyChannelCount {
    type hw;
    card 0;
}
Taking from your setup-guide, generated with copy and paste in leafpad on my linux-notebook and moved via ssh (mc).
ls -l -a on the rpi:
-rw-r--r-- 1 falter falter 437 Apr 27 20:52 .asoundrc

Tested with aplay, speaker-test and trying moc

e.g.:
falter@raspberrypi:~ $ mocp
Running the server...
Trying JACK...
Trying ALSA...
ALSA lib pcm_hw.c:1741:(_snd_pcm_hw_open) Unknown field slave
Trying OSS...
FATAL_ERROR: No valid sound driver!
FATAL_ERROR: Server exited!
brutefir also doesn't work with .asoundrc.

Without .asoundrc is all that no problem and works flawlessly.

Nik

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Permission issue?

Post by flatmax » Fri Apr 28, 2017 7:39 am

Yep ok, my bug.

In your .asoundrc file, please change

type hw

to

type plug

That should fix the problem
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

nik
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 9:02 pm

Re: Permission issue?

Post by nik » Fri Apr 28, 2017 3:15 pm

flatmax wrote:That should fix the problem
Yes, it works!

thanks

Nik

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Permission issue?

Post by flatmax » Fri Apr 28, 2017 3:55 pm

Can you tell me, does the problem return when you reboot ?

Thanks
Matt
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

nik
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 9:02 pm

Re: Permission issue?

Post by nik » Fri Apr 28, 2017 8:20 pm

Hi Matt,

the problem is never returned. (I did serveral reboots in the meantime, use new .asoundrc)

Nik

pebo
Posts: 2
Joined: Sat May 13, 2017 6:16 pm

Re: Permission issue?

Post by pebo » Sat May 13, 2017 6:32 pm

With my installation (rpi3, 4.9.27-v7+) the changes to .asoundrc do not survive reboot. Furthermore, pressing "Make Default" in "Audio Device Settings" revokes the changes made in .asoundrc.

Peter

flatmax
Posts: 609
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Permission issue?

Post by flatmax » Tue May 16, 2017 4:21 pm

Is there a system wide configuration ?
/etc/asound.conf
Can you copy the .asoundrc file to /etc/asound.conf ?

Does that change anything ?
thanks
Matt
Check out our audiophile quality crossovers : https://bit.ly/2kb1nzZ
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest