Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Moderator: flatmax

Post Reply
DaRkBuBbZ
Posts: 2
Joined: Mon Jun 05, 2017 4:00 pm

Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by DaRkBuBbZ » Sun Nov 05, 2017 3:37 pm

Good day..

Im fairly new to this and i cant seem to figure out how to get the software to find the sound card.. Can anybody point me in the write direction on finding a solution.

flatmax
Posts: 604
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by flatmax » Tue Nov 07, 2017 7:53 pm

I would be interested in the answer to this as well.

Matt
Checkout the next kickstarter campaign - the Ultra 2 : https://kck.st/2xwM3DL
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

dhj
Posts: 1
Joined: Tue Nov 07, 2017 9:53 pm

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by dhj » Tue Nov 07, 2017 9:58 pm

Hi DaRkBuBbZ, what does the output of these commands say please:

aplay -l
arecord -l

If there are multiple cards listed, you might have to change the xwax startup options in /usr/share/pideck/pideck

See also the list of supported cards in /usr/share/pideck/sup_cards.conf which may not include a line matching the Octo if you are using that card.

Cheers!

Daniel

DaRkBuBbZ
Posts: 2
Joined: Mon Jun 05, 2017 4:00 pm

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by DaRkBuBbZ » Tue Dec 19, 2017 4:06 pm

Both commands show

Device_list : 268 : No soundcards found

deejaybtox
Posts: 2
Joined: Mon Feb 19, 2018 4:59 am

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by deejaybtox » Fri Feb 23, 2018 8:41 am

Hi,

Nice to see that there are more people trying to set up Pideck using the Octo. I got Pideck running fine with 1 Stereo Audio Injector card. However, that only allows me to control 1 virtual deck in xwax. Plugging in an additional USB Soundcard is not my preferred setup, although it works to control the second virtual deck in xwax.

As far as I understood, it is not possible to stack multiple AI Stereo cards on top of each other, as the bottom one already reserves the GPIO pins for audio. I'm not a Raspberry Pi nor Linux expert, so please correct me if I'm wrong.

I now ordered the Octo, and hope it'll allow me to control 2 virtual decks in xwax. If there are tips and tricks you could share here, don't hesitate to do so.

First thing I'll check is if arecord and aplay will detect the Octo as a Soundcard.
Second thing that I'd require for Pideck is if the Octo offers 2 input (recording) devices and 2 output (playback) devices.
In other words; can the Octo act like two independent soundcards for xwax.
Stated differently once more; can the Octo handle 2 different input streams and play 2 independent output streams simultaneously.

Kind regards
Bart

flatmax
Posts: 604
Joined: Sat Jul 23, 2016 11:39 pm

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by flatmax » Sat Feb 24, 2018 1:10 pm

You can setup the octo to operate as two separate sound cards.

Here is an example of splitting the card to multiple independent stereo output sound cards ... it may need changes to get it to setup 3 different stereo inputs cards as well ... not sure :
http://forum.audioinjector.net/viewtopic.php?f=9&t=3025

I Think the ultimate would be to have xwax to allow one multichannel card to use different channels for output input and monitoring.

BTW I think it is possible that ALSA plugins make latency larger - so it would be preferable to have software utilise multichannel sound cards natively without the requirement of plugins to split into vitual stereo sound cards.

Matt
Checkout the next kickstarter campaign - the Ultra 2 : https://kck.st/2xwM3DL
Please review the Zero sound card on Amazon USA : https://www.amazon.com/dp/B075V1VNDD
---
Check out our new forum on github : https://github.com/Audio-Injector

deejaybtox
Posts: 2
Joined: Mon Feb 19, 2018 4:59 am

Re: Having Troubles Getting PiDeck to recognize card

Post by deejaybtox » Tue Apr 24, 2018 4:06 am

Hi,

I tried to install the Octo using the automated setup method on the Pideck distro, but that doesn't seem to work.
It mentions:

Code: Select all

rpi-update: command not found
Would it be possible to provide an automated installation script that does not use "rpi-update"?
Can this be replaced with the following code in the installation process:

Code: Select all

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Would that ensure the installation process continuing on the Pideck distro?

EDIT: I adjusted the deb and replaced the rpi-update command with the latter one. That already brought me further on the pideck distro. Will keep you posted on case of progress.

Best regards,
Bart

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest